Microsoft -sähköpostipalvelun perustodennuksen tuki päättyy 1.10.2022 alkaen

  • maanantai, 29. elokuu, 2022
  • 15:53pm

Microsoft poistaa perustodennuksen tuen Exchange Online -palveluista 1.10.2022 alkaen ja tällä on vaikutusta joidenkin asiakkaidemme palveluiden, erityisesti sähköpostin toimintaan.

Perustodennus (Basic authentication) tarkoittaa perinteistä tapaa, jossa ohjelma lähettää käyttäjätunnuksen ja salasanan jokaisella pyynnöllä. Perustodennus on vanhentunut kirjautumistapa ja sen käytöstä aiheutuu suurempi tietoturvariski, esimerkiksi kirjautumistietojen päätymiseen väärille osapuolille. Perustodennuksen poistumisen jälkeen ei kirjautuminen vanhalla tavalla enää toimi ja käyttäjän tulisi vaihtaa käyttämäänsä todennustapaa tai sovellusta. Moderniin todennukseen siirtyminen parantaa käyttäjän tietoturvaa ja estää useimpia murtautumisyrityksiä esim. IMAP-sähköpostitiliin.

Jos käytössänne on Microsoft 365 -sähköpostitilejä (Exchange Online) IMAP/POP -tyyppisenä niin ohessa eri vaihtoehtoja toimenpiteille

  • Muuttakaa sähköpostiohjelman asetuksista sähköpostitilin todennustapa sekä saapuvan että lähtevän postin palvelimiin: Normaali salasana => OAuth2. Muutoksen jälkeen käyttäjää pyydetään kirjautumaan uudelleen. Emme takaa OAuth2-todennuksen toimivuutta eri käyttöjärjestelmissä/sähköpostiohjelmissa. Suosittelemme lisäksi sähköpostiohjelman päivitystä ensin uusimpaan versioon.

  • Ottakaa sähköpostitilinne uudelleen käyttöön Exchange-tyyppisenä tilinä. Exchange-tyypin käyttö on suositeltavin vaihtoehto mikäli sähköpostisovelluksenne tukee sitä. Mikäli Microsoft 365-lisenssinne ei sisällä Outlook -työpöytäsovellusta, Exchange-tiliä tukevat ainakin Windowsin ja Mac OS:n omat Mail-sovellukset. Mobiililaitteille on ladattavissa Outlook for iOS/Android. Huom. POP-sähköpostitilin viestit eivät ole tallessa sähköpostipalvelimella ja ne tulee tarvittaessa siirtää/varmuuskopioda manuaalisesti.

  • Käyttäkää sähköpostia jatkossa selaimella osoitteessa https://outlook.office.com jolloin sähköpostia varten ei tarvita erillistä ohjelmaa.

Jos käytössänne on vanhempia Outlook-versioita, ei Microsoft 365 -palvelunne mahdollisesti toimi jatkossa. Microsoft 365 -palvelut on yleisesti tuettuna Office 2016 ja tätä uudemmissa versioissa. Sähköpostipalvelun lisäksi perustodennuksen poistuminen koskee myös muita Exchange -palveluita kuten kalenteria ja osoitekirjaa. Vanhemmissa mobiililaitteissa sähköpostitili voi olla käyttäjällä yhdistetty Exchange ActiveSyncillä. Myös tämän osalta perustodennuksen tuki päättyy eikä kirjautuminen muutoksen jälkeen toimi.

Emme vastaa asiakkaan kolmannen osapuolen tai vanhentuneen sähköpostiohjelman toiminnasta. Toimittamiemme Microsoft 365-palveluiden osalta Outlook-työpöytäsovellus sisältyy vain Business Standard- ja Business Premium -lisensseihin, jotka sisältyy automaattiset päivitykset. Aktiiviset lisenssinne voitte tarkistaa asiakastililtänne https://oma.domain247.fi ja käyttäjäkohtaisesti ohjeen Lisenssin/Käyttöoikeuksien tarkistaminen mukaisesti. Jos haluatte tehdä muutoksia nykyisiin Microsoft 365 -tilauksiinne, olkaa yhteydessä myynti@domain247.fi.

Lisätietoa muutokseen liittyen voitte lukea Microsoftin omista tiedotteista ja dokumentaatiosta

Exchange Onlinen perustodennuksen (Basic Auth) käytöstä poistaminen
Deprecation of Basic authentication in Exchange Online
Basic Authentication and Exchange Online – September 2021 Update
Basic Authentication Deprecation in Exchange Online – May 2022 Update

Takaisin